Avrupa Parlamentosu üyeleri, hukukçu, akademisyen, kadın kuruluşu temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin katılımıyla 16 Mart’ta Paris’te yapılan açıklama ile ilan edilen ‘Efrîn İçin Uluslararası Aksiyon’ kapsamında, yarın Japonya’dan Kanada’ya kadar Efrîn için eylemler düzenlenecek.
Türkiye’nin Efrîn saldırılarının kınanacağı eylemlerde, uluslararası güçlere harekete geçme çağrısında bulunulacak. Komite adına Villo Sigurdsson, Andy Carl, Angie Gonzales, Angie Gonzales Ana Maria Palacios, Arturo Salerni, Asque Country, Basque Country, Barbara Spinelli, Benjamin Abtan ve Costas Marides gibi isimler tarafından yazılı açıklama ile dünyanın birçok merkezinde yapılacak eylemlere bütün kesimlerin katılması istendi.
Bruxelle; Bruxelle Nord’da bir araya gelen kitle, Bruxelles Midi’ye kadar yürüdü. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra Türk devletinin soykırım saldırılarında katlettiği yüzlerce kişinin fotoğrafları ile pankartlar taşındı. “Efrîn biziz”, “Efrîn hepimiziz”, “Faşist Erdoğan”, “Efrîn Efrin” sloganları atan kitle, Bruxelles Midi’de de bir miting düzenledi.
Lizbon; Lizbon belediyesi önünde düzenlenen eylemde “Türkiye öldürüyor, Avrupa gülüyor, NATO yatıyor, insanlar ölüyor” yazılı pankartlar taşındı. Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları dünya genelinde düzenlenen kitlesel eylemlerle protesto ediliyor. Bugünkü eylem adreslerinden birisi de Portekiz’in başkenti Lizbon’du. Lizbon belediyesi önünde Portekizlilerin düzenlediği bir eylem yapıldı. Taşınan pankart ve dövizlerle Türk devletinin katliamları protesto edilirken, dünyanın sessizliği de kınandı.
Danimarkalı; Danimarkalı 13 farklı parti, sivil toplum örgütü ve kurumunun öncülüğünde yapılan miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Mitingde bir konuşma yapan Kırmızı, Yeşil Birlik Partisi Milletvekili Eva Flyveholm, Danimarka hükümetini ve dışişleri bakanlığını eleştirerek, Efrîn’e yapılan saldırıların ilk gününden itibaren verdikleri soru önergelerine rağmen gerek Danimarka hükümetinin ve gerekse de dışişleri bakanının sorumluluğunu yerine getirmediğini belirtti. Flyveholm, Kürt özgürlük hareketinin Ortadoğu’da verdiği mücadeleyi sahipleneceklerini ve destekleyeceklerini de sözlerine ekledi. Horserød- Sttufhof Derneği adına konuşma yapan Annette Mørck ise kadın öncülüğündeki özgürlük hareketinin kazanımlarını desteklediklerini söyledi.
Avrupa, Amerika ve Rusya’nın sessizliğini de kınayan Mørck, DAİŞ çetelerine karşı mücadele etmiş bir hareketin kazanımlarının insanlık kazanımları olduğunu belirtti.
DKTM adına ve daha sonra ise Sosyalist Parti adına Serdal Benli ile Kürt Dayanışma Grubu adına da İbrahim Benli birer konuşma yaptı.
Miting “Biji berxwedana Efrînê” sloganları ile sona erdi.
Kitlenin dağılması ardından Türk çeteleri çekiç, balta, silah ve bıçaklarla kitleye saldırdı. Polisin 3 saldırganı gözaltına aldığı öğrenildi.
Holanda; Efrîn’deki Çağın Direnişi’ni selamlamak ve sahiplenmek için Dünya Efrîn Günü kapsamında Hollanda’nın Amsterdam kentinde de binlerce kişi sokağa çıktı. Amstel 1 sokağında toplanan kitle, Museum Plein meydanına yürüdü. Yürüyüşte YPG-YPJ bayraklarıyla ve “Efrîn” dövizleri taşıyan kitle, sık sık “Terörist Erdoğan” sloganları attı. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde yürüyen kitleye, çevredeki yurttaşlarda destek verdi.
Eylem boyunca büyük bir çoşkunun hakim olduğu yürüyüş sonrasında, Raadslid Haagse StadsParti Lahey Belediye Meclis üyesi Fatima Faid ve Efrîn ile Dayanışma Grubu adına Paul A. konuşmalar yaptı. Efrîn direnişi ve Türkiye, çetelerinin barbarlığına dikkat çekilen konuşmalarda, Avrupa ülkelerinin sessizliğine vurgu yapılarak, Efrîn için direnişin devam edeceğine, kentin barbarlara teslim edilmeyeceğine de dikkat çekildi.
Hollandaca ve Türkçe yapılan konuşmalarında ardından kitle sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.
İsveç; “Efrîn Direnişiyle Dayanışma Platformu”nun çağrısı İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin gençlik örgütü “SSU”, “Sol Parti”, “Genç Sol”, “Rojava Komiteleri”, “Iran Komünist Partisi”, “Latin Amerika Grupları” ve İsveçli devrimci grupların desteğiyle gerçekleşen eylem saat 13.00 sularında İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu binası önündeki Norra Bantorget Meydanı’nda başladı.
Meydanı’nda önce, Efrîn ve devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve “Şehit namırın” sloganı atıldı.
Gösterinin ilk konuşmacısı İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Hamit Biten, Türk devletinin işgal ve katliamlarını kınaması ve direnişin zafere kadar süreceği mesajını vermesinden sonra İsveç Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Stockholm’un bir kez daha Türk devletinin zalimce saldırılarını kınamak ve Kuzey Suriye’deki demokratik oluşuma destek vermek için bir araya geldiğini söyledi.
Düsseldorf ; Almanya’nın Düsseldorf kentinde de Dünya Efrîn Günü vesilesiyle eylem düzenlendi.
Kentin en işlek merkezlerinden olan Schadowplatz’da Alman kurumların da katılımı ile düzenlenen yürüyüşte, Türk devletinin soykırım saldırılarında katlettiği sivillerin fotoğrafları da taşındı.
Leipzig; Almanya’nın Leipzig kentinde Kürdistanlılar ve dostları Dünya Efrîn Günü için bin kişinin katılımı ile bir yürüyüş düzenledi.
24 Mart Dünya Efrîn Günü dolayısıyla Almanya’nın Leipzig kentinde yaklaşık bin kişinin katılımı ile bir yürüyüş düzenlendi.
Hamburg; Hamburg HBF önünde bir araya gelen yaklaşık 8 bin kişi, Sternschanze’ye kadar yürüdü. Burada ise bir miting düzenlendi.
Mitingde konuşan Sol Parti Milletvekili Martin Dolzer, NATO’nun Efrîn’in işgalindeki rolüne dikkat çekti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride de dikkat çeken Dolzer, PKK yasağının kabul edilemeyeceğini belirtti.
Hamburg Yahudi Toplumu Başkanı Wolfgang Seibert de Erfin’e yönelik saldırıları kınadı. Seibert konuşmasını, “Biji PKK” sloganı ile bitirdi.
NAV-DEM adına ise mitingde Yavuz Fersoğlu bir konuşma yaptı. Alman devletinin NAV-DEM’e yönelik hukuksuz yasaklamalarına tepki gösteren Fersoğlu, Türk-Alman işbirliğine dikkat çekti.
Almanya Bremen; HBF önünden başlayan yürüyüş, eyalet parlamentosu önünde ise bir mitinge dönüştü.
Yürüyüş boyunca yapılan oturma eylemleriyle de kent sakinleri Efrîn direnişine ilişkin bilgilendirildi. Eyalet parlamentosu önünde ise bir miting düzenlendi. Kitle parlamento önünde ise Sol Parti Milletvekili Doris Achelwilm tarafından karşılandı.
Burada yapılan konuşmalarda Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya’nın uluslararası hukuk gereği sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği belirtildi.
DAİŞ’in Şengal’de işlediği insanlık suçları ile Türk devletinin Efrîn’de işlediği insanlık suçunun aynı olduğuna da dikkat çekilen konuşmalarda, bu suçlara karşı tavır alınması gerektiği belirtildi.
Yapılan konuşmalarda; Türk devletine her türlü silahı satan Almanya ve Merkel hükümeti protesto edildi.
Almanya Berlin; Hallesches Tor’da toplanan kalabalık kitle; “Efrîn’i savunmak yaşamı savunmaktır”, “Erdoğan’a silah satmayın”, “Erfîn ile dayanışın” pankartları açtı. YPG, YPJ ve PYD bayrakları taşıyan kitle Potsdamer Platz’a doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş boyunca; “Biji berxwedana Efrînê”, “Bijî YPG, YPJ”, “Tüm işgalciler Kürdistan’dan defol”, “Merkel destekliyor, Erdoğan bombalıyor”, “Alman silahları Efrîn’den defol”, “Terörist Türkiye, Katil Erdoğan” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.
Yürüyüş boyunca konuşmalar yapılırken, Türk faşistlerinin pencerelerden bayraklı yaptıkları provokasyon girişimi; sloganlarla boşa çıkarıldı.
Potzdamer Platz’da ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan Berlin NAV-DEM Eşbaşkanı Yeko Ardıl Kürdistan özgürlük hareketinin bütün mücadele mevzilerinin yerli yerinde olduğunu söyledi.
Eylem sloganlarla sona erdi.
Almanya Köln; Saat 13.00’te Ebertplatz’da başlayan yürüyüşe Nordrhein Westfalyen Eyaleti’nden binlerce Kürdistanlı ve dostu katıldı. Yürüyüş boyunca FEDA, CİK, Êzidî Federasyonu, YPG, YPJ bayrakları ve Türk devletinin Efrîn işgalini ve işgale onay veren Avrupa devletlerinin tutumunu teşhir eden dövizler ve Almanca “İşgalcilerin vahşetine karşı direnmek hakkımızdır”, “Erdoğan faşizmini yenilgiye uğrat Efrîni kurtar”, “Alman panzerleri Efrîn’de katlediyor”, “Türkiye’ye panzer satışını durdur”, “Türkiye bombalıyor Almanya kriminalize ediyor” yazılı pankartları taşındı. Sık sık “Biji berxwedana Efrînê”, “Katil Erdoğan”, “Uluslararası dayanışmayı yükselt”, “Almanya finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Efrîn direnişi selamlandı ve direnişin yeni bir aşamaya gelerek devam ettiğine vurgu yapıldı.
Yürüyüşün ardından Breslauerplatz’da ise miting düzenlendi. Mitingde CİK, FEDA, Êzidî Federasyonu, Efrîn halkı adına bir temsilci ve Asuri Süryani temsilcisi Aho Hanna birer konuşma yaptı.
Almanya Freiburg; 24 Mart Dünya Efrîn Günü vesilesiyle dünya genelinde birçok kentle birlikte Almanya’nın Freiburg kentinde de Nuda Kadın Meclisi ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Freiburg Belediyesi önünden başlayan yürüyüş şehir merkezine vardığında bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada dünyanın birçok kentinde yapılan bu eylemlerin önemine dikkat çekilerek, dünya kamuoyunda olduğu gibi hükümetler tarafından da Efrîn’deki işgale karşı tavır geliştirilmesi gerektiği çağrısı yapıldı.
Açıklamanın ardından “Biji berxwedana Efrîn”, “Biji berxwedana YPG/YPJ”, “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde Alte Synagoge meydanına gelen kitle burada Efrîn şehitleri şahsında tüm özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldı.
İsvicre; 24 Mart Dünya Efrin günü eylemleri kapsamında İsviçre Efrin ile Dayanışma Platformu öncülüğünde Zürih Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostu Efrîn için yürüdü. İsviçreli, Türkiyeli ve 4 parça Kürdistanlı sol-sosyalist ve alternatif çevrelere mensup örgütlerinde destek verdiği eylem Zürih Helvetizplatz’dan başladı. “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Putin finanse ediyor Erdoğan katlediyor” “Yaşasın Efrîn dayanışması” pankartı arkasında buradan yürüyüşe başlayan binlerce kişi, yürüyüş boyunca Efrîn’de hayatını kaybeden savaşçıların fotoğraflarını, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyarak, sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganları attı.
İsviçrelilerin yoğun bir şekilde destek verdiği yürüyüşte Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i işgaline sert tepki gösterilirken, BM ve uluslararası güçlere Türk devletine karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.
Lugano; İsviçre’nin Ticini Kantonu’nun Lugano kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, 24 Mart Dünya Efrîn Günü dolayısıyla alanlardaydı.
Ticino Kürt Toplum Merkezi ile Rojava ile dayanışma komitesinin organize ettiği eylemde Türk devletinin Efrîn’de katlettiği sivillerin fotoğrafları da alana asıldı. “Efrîn yalnız değildir”, “Diren Efrîn”, “Efrîn’e saldırılara sessiz kalmayalım” pankartının da açıldığı eylemde, “Diktatör Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Rojava ve Efrîn yalnız değildir” sloganları atıldı.
Eylemde Sol Parti’den Gerri Fausta Barettapiccoli de bir konuşma yaptı.
Efrîn’de bir arada barış içinde yaşayan halklaar yönelik bu savaşın tüm Suriye’ye zarar verdiğini vurgulayan Barettapiccoli, insanların topraklarını terk etmek zorunda kaldığını da söyledi. Kürtlerin savaş istemediğini de dile getiren Barettapiccoli, DAİŞ anlayışının bu savaşı başlattığını da sözlerine ekledi.
Kürtlerin yalnızlaştırılıp baskı altına alındığını da söyleyen Barettapiccoli, “Cesaretli olmayız, Kürt kardeşlerimizi yalnız bırakmamalıyız. Kürtler topraklarında özgürce yaşamalı. Bu katliamın sorumlusu Erdoğan’dır. Tüm dünya bunu böyle bilmeli ve bunu herkese anlamalıyız” dedi.
Fransa Avignon; Avignon kentinde 24 Mart Dünya Efrîn Günü eylemi düzenlendi.PCF, NPA, MRAP, France Insoumise Avignon, Solidaires 84, Mouvement des Jeunes Communistes du Vaucluse tarafından organize edilen Efrîn ile dayanışma eylemi belediye önünde yapıldı.
Eylemde yapılan konuşmalarda Fransız hükümetinin Erdoğan’la ilişkilerini derhal durdurmasını ve Efrîn ile ilgili adım atılması gerektiği belirtildi.
Erdoğan’ı tavır alınmadığı sürece DAİŞ’in sonunun gelmeyeceği de dile getirilen konuşmalarda “Tekrar çoğalarak, insanlığın başına bela olacaktır. Dün Fransa’da tekrar katliam yaptılar. Biz huzuru Kürtlerin DAİŞ’e verdiği mücadele sonucunda kazanmıştık. Bugün eğer DAİŞ burada saldırıyorsa, bu da Erdoğan’ın DAİŞ’e verdiği destekten dolayıdır” denildi.
Erdoğan’ın derhal durdurulması ve Birleşmiş Milletleri’in ateşkes kararının da hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı.
Strasbourg ; Fransa’nın Strasbourg kentinde “Efrîn ile dayanışma”nın örgütlediği 24 Mart Dünya Efrîn Günü eylemine yaklaşık 1000 kişi katıldı.
Türkiyeli ve Fransızların da yoğun olarak katıldığı yürüyüş merkez istasyonu önünde başladı. Belediyeye yürüyen kitle yol boyunca slogan attı.
Roma ; İtalya’nın başkenti Roma’da Efrin’le dayanışma amacıyla İtalyan aktivistler tarafından Türk büyükelçiliğini bloke eylemi düzenlendi. Rete Kurdistan’ın çağrısyla bir araya gelen çok sayıda aktivist, Türkiye Büyükelçiliği binasını ablukaya alarak, bloke etti. Binanın giriş çıkışlarını kapatan eylemciler, hazırlanan bir basın açıklamasını okudular.
Eylemlerinin sadece AKP ve Erdoğan’ın baskı politikalarına karşı olmadığı dile getirilen açıklamada, aynı zamanda Avrupa’daki halklar ile Kürtler tarafından Efrin’e destek eylemlerini güçlendirme amacı taşıdığı vurgulandı.
Erdoğan ve DAİŞ’li ortaklarının Kürtleri katlettiği ve evlerini yıktığı dile getirilen açıklamada, “kadın özgürlüğü, farklı etniki ve dini gruplar ile kültürlerin birlikte yaşamı ve sosyal ekoloji için mücadele eden Kürt halkına desteklerinin devam edeceğinin altı çizildi. Açıklamada, zengin petrol ve doğal kaynakları nedeniyle Türkiye ve diğer birçok ülkenin bölgeyi kontrol etmek istediğine dikkat çekildi.
Açıklamanın ardından eylemcilere polis tarafından müdahale edilirken, İtalyan aktivistler, DAİŞ çetelciliğiyle işbirliğiyle gerçekleştirilen işgal saldırılarına karşı sessizliği kırmak ve Rojava Devrimi’ne destek için eylemlerde olunacağı haykırıldı.
Avusturya Viyana; Avusturya Parlamentosu önünden başlayan yürüyüş Helmut Zilkplatz’a kadar sürdü.nBir dakikalık saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte pankart, bayrak ve posterlerle kitle yürüyüşe geçti.
“Efrîn yalnız değildir”, “Stockholm Efrîn’in yanında”, “Efrîn’de soykırımını durdurun”, “Efrîn’i koru”, “Türkiye=İslam Devleti”, “Kadınlar, Efrîn için ayağa kalkın”, “Erdoğan’ı durdur”, “Kahrolsun faşizm” sloganları eşliğinde kitle Helmut Zilkplaz’a kadar yürüdü. Ardından da bir miting düzenlendi. Mitingde Micheil Genner politik mülteciler ile yardımlaşma kurumu sözcüsü bir konuşma yaptı.
Konuşmalar ardından eylem sloganlarla sona erdi.
Avusturya Linz; Avusturya’nın Linz kentinde de bugün yüzlerce kişinin katılımı ile Dünya Efrîn Günü yürüyüşü düzenlendi. Kürdistanlılar, dostları ve Avusturyalı çeşitli sol örgütlerden oluşan kitle, Volksgarten Parkı’nda bir araya geldi.
Alman tankı üzerine Efrîn’de katledilen sivillerin fotoğrafları ile “Alman panzerleri Kürtleri katlediyor” yazılı pankart asıldı.
Sosyalist Sol Partisi, Avusturya Komünist Gençlik, ATİGF, Solidar-Werkstatt (Dayanışma Atölyesi), Partizan ve Avusturya Genç Sendikacılar temsilcileri de burada birer konuşma yaptı.
Avusturya hükümetinin sessizliğinin de kınandığı eylemde sık sık, “Bijî berxwedana Efrînê”, “Terörist Erdoğan, Katil Erdoğan” sloganları atıldı.
Yürüyüş saygı duruşu ve konuşmalar ardından sona erdi.
Belgrad; Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da da Kürdistanlılar ve dostları, Türkiye Büyükelçiliği önünde, işgalci Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti.
“Faşist Türkiye, Efrîn’den defol”, “Biji Efrîn” sloganlarının atıldığı eylemde Sırbistan hükümetinin Türkiye ile diplomatik başta olmak üzere tüm ilişkilerini kesmesi ve Kürt halkını desteklemesi istendi.
Süleymaniye; Efrîn’deki Çağın Direnişi’ni selamlamak ve sahiplenmek için Dünya Efrîn Günü kapsamında Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Sahuluka Caddesi’nde saat 16.00’da başlayan yürüyüş Bağê Gişti Parkı’na kadar devam etti. Kentin birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü, din alimleri, PYD ve Güney Kürdistan Rojava Özerk Temsilciliğinin de destek verdiği yürüyüş, sloganlarla YPG/YPJ selamlandı.
Yürüyüşe katılan siyasi parti temsilcileri, din alimleri, kadın ve gençlik örgütleri, konuşmalarında direnişi anlatan mesajlar verdi.
Hewlêr; Hewlêr’de ise, PDK asayişinin engellemelerine rağmen Alman Konsolosluğu’nun önünde eylem yapıldı. Kerkük Köprüsü yakınlarında toplanan kitle, düzenledikleri eylemle Türkiye’yi protesto etti. Eylemde YPG bayrakları ve 22 Mart günü Hewlêr vilayetine bağlı Qesrê beldesinin Dola Baleyan bölgesinde gerçekleştirdiği bombardıman sonucunda şehit olan 2’si pêşmerge 4 yurttaşın fotoğrafları taşındı.
Kitle adına yapılan basın açıklamasının okuyan Dr. Qasım Merzanî, “Türk devleti Suriye topraklarında özellikle Efrîn kantonunda insanlık dışı bir rol oynuyor. Bundan dolayı uluslararası toplumun Türk devletine tavır alması gerekir” dedi.
Atina; Yunanistan’ın başkenti Atina’da 24 Mart Dünya Efrîn Günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.Tarihi Akademi binası önünde bir araya gelen kitle, Türkiye Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş boyunca sık sık “Efrîn”, “Efrîn’e özgürlük”, “Bijî berxwedana Efrînê”, “Bijî Serok Apo”, “Katil Türkiye”, “Katil Erdoğan”, “Faşist Türkiye”, “Katil Türkiye” sloganları atılan yürüyüşe Yunanlı çok sayıda siyasi parti ile anarşist gruplar da katıldı.
Türkiye büyükelçiliği önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan Kürt siyasetçi Metin Bingöl, “Efrîn’de tam anlamıyla bir işgal, soykırım yaşanırken buna sessiz kalınmamalıdır. Savunulan sadece Efrîn değil tüm insanlık, vicdan, ahlak ve insani değerlerdir. Tüm dünya bilmelidir ki hiçbir yerde patlama olmuyorsa bu Kürt savaşçılar sayesindedir. Bizler dünyanın hiçbir yerinde bu işgalcileri rahat bırakmayacak, rahatsız edeceğiz” dedi.
Yunanistan Halkların Birliği Partisi Temsilcisi ise Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını ve Efrîn’deki işgalin bir an önce son bulması gerektiğini belirtti.
Afkanistan; Kabil’de de 24 Mart Dünya Efrîn Günü yürüyüş ve mitingi düzenlendi.
Erfin ile Dayanışma Platformu’nun organize ettiği eylemde yapılan konuşmalarda, Newroz’un ilk baharın gelişi olduğu, ancak yapılan saldırılardan dolayı insanların Newroz’u olduğu gibi kutlayamadığı belirtildi.
Daha sonra ise Efrîn İle Dayanışma Platformu sözcüsü Slay Gaffar bir konuşma yaptı. Kürt halkının tarihinin direniş ve mücadele tarihi olduğunu söyleyen Gaffar, tecrübenin büyüdüğünü söyledi.
Türk devletinin soykırım saldırılarını da kınayan Gaffar Kürt kadının mücadelesine de dikkat çekti.
Kürt gerillasının direnişinin, kadın gerillanın direnişinin Kürt halkının tarihini yazacağını da dile getiren Gaffar, Avesta Xabur, Sakine Cansız, Leyla Qasimlo ve Arin Mirkan’ın direnişin Kürt halkının direnişini yazdığını söyledi.
Kitle Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de katlettiği sivillerin fotoğraflarını da taşıyan kitle, Farsça ve İngilizce, “Faşist Erdoğan hükümetinin barbarlığı savaş suçudur”, “Efrîn yalnız değil” vb. sloganlar atıldı, dövizler taşındı.
Japonya; Japonya’da yaşayan Kürtler ise Efrin’e destek için Tokyo’da bulunan Birleşmiş Milletler binası önünde bir protesto gösterisi düzenledi.
Zürih 24 Mart 2018





