Eğitim Sen birçok ilde sokağa çıktı: Öğretmen Meslek Kanunu iptal edilsin

216288.jpg

Öğretmen Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi ve seminer sınav süreçlerinin durdurulması için yurdun dört bir yanında sokağa çıkan Eğitim Sen, taleplerinin karşılanması adına mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

ZONGULDAK

Eğitim Sen üyesi emekçiler, iktidarın öğretmenleri ayrıştıran meslek kanuna karşı Zonguldak Çaycuma’da da alanlara çıktı.

Açıklamaya Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra 23 gündür grevde olan Petrol-İş üyesi Ece Seramik işleri, emekli öğretmenler ve çok sayıda kişi katıldı.

Eğitim Sen Çaycuma Şubesi

Çaycuma Öğretmenevi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Zeynel Bakıcı, öğretmenleri ayrıştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu ile seminer ve sınavların iptal edilmesini, eğitim öğretim ödeneğinin eğitim alanında görev yapan tüm eğitim emekçilerine bir maaş tutarında ödenmesini ve güncelliğini yitiren banka promosyonlarının yenilenmesini talep ettiklerini söyledi.

Ece Seramik işçileri adına konuşan işyeri temsilcisi Durmuş Demirci de “Öğretmenlerimiz başımızın tacıdır. Haklı eylemlerini destekliyoruz. Öğretmenlerimizin bize verdikleri destek için de teşekkür ediyoruz. 23 gündür grevdeyiz. Biz de ekonomik olarak zor şartlarda yaşıyoruz, geçinemiyoruz. Asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Çocuklarımızın geleceği için de grevdeyiz. Çaycuma halkının desteğininin sürmesini bekliyoruz. Kararlıyız, grevimizi kazanımla bitereceğiz” dedi.

Eylemde, “Sınav değil, mesleki itibar”, “Ece Seramik işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı.

HATAY

Eğitim Sen İskenderun Şubesi, Sağlık Park’ta taleplerine ilişkin açıklama yaptı.

Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi ve seminer sınav süreçlerinin durdurulmasını talep etti.

Eğitim ve bilim emekçilerinin insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, “Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir” dedi.

VAN

Eğitim Sen Van Şubesinin basın açıklamasında, “ÖMK’yi iptal edin, siz de biz de rahat edelim”, “Öğretmenlik kariyer mesleği değil dayanışma mesleğidir” dövizleri taşındı.

Eylemde öğretmenler sık sık “Öğretmen tek ses, kanun paramparça”, “AKP al yasanı başına çal” , “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Direne direne kazanacağız”, “Biji berxwedana kedkaren” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay okudu.

Atabay, kanunun öğretmenlerin görüşü alınmadan hazırlandığına dikkati çekerek, “Masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir” dedi

Atabay, “Bu kanun, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır” diye konuştu.

URFA

Eğitim Sen Urfa Şubesi de öğretmenlerin eğitim sistemine ilişkin taleplerine dair basın açıklaması düzenledi. Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nde yapılan açıklamaya sendika üyelerinin yanı sıra Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri destek verdi.

“ÖMK ve seminer sınav süreçleri iptal edilsin. Banka promosyonları yenilensin” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Özlem Ulutaş Şengül, “Enflasyon arttı. Çalışanların maaşı enflasyon karşısında anlamını yitirdi. Eğitim öğretim ödeneği tüm eğitim emekçilerine bir maaş tutarından ödenmeli” dedi.

Açıklama “Emekçiyiz haklıyız kazanacağız” ve “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları ile son buldu.

MERSİN

Eğitim Sen Mersin Şubesinin çağrısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen öğretmenler, yönetmeliğin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katıldığı eylemde, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Söz yetki karar öğretmenlere” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yasanın bir an önce iptal edilmesi için çağırı yaptı.

SİVAS

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na, eşitsizliğe, hukuksuzluğa, yok saymalara karşı Eğitim Sen Sivas Şubesi, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen Sivas Şubesi

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı İbrahim Kılıç “Eğitim ve öğretime hazırlık ödeneği ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmelidir” dedi.

Kılıç, sözlerini “Eğitim Sen tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edecek ve ekonomik özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadelesini yükseltecektir. Yaşasın örgütlü mücadelemiz” diye noktaladı.

BURSA

Bursa’da Eğitim Sen üyesi emekçiler, iktidarın öğretmenleri ayrıştıran meslek kanuna karşı eylem yaptı. Eylemde “Bu kanun iptal edilmeli. Sınavlar durdurulmalı” denildi.

Bursa’da Eğitim Sen’in çağrısıyla Fomara Meydanı’nda bir araya gelen öğretmenler adına açıklamayı Şube Sekreteri Derviş Erdem okudu.

“Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir” diyen Erdem, “Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz” dedi.

Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde, eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Erdem, “Tüm eğitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışması ivedi biçimde hayata geçirilmelidir. Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır” dedi.

ADANA

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi talebiyle Adana’da Heykelli Park’ta bir araya gelen Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri angaryaya dönüşen seminer ve sınav sürecinin durdurulmasını ve ekonomik ve özlük hak kazanımların ayrımsız uygulanmasını istedi.

Eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya okudu. ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”na uygun şekilde yeni bir meslek kanunu düzenlenmesini isteyen Kaya, “Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır” dedi.

Yüksek enflasyon dikkate alınarak yürürlükte olan banka promosyon sözleşmelerinin yenilenmesini isteyen Kaya, “Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Bu nedenle başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir” dedi.

İZMİR

Eğitim Sen İzmir Şubeleri de öğretmenleri ayrıştıracak olan meslek kanuna karşı Konak YKM önünde ortak basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri

Basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Bülent Karakaş okudu. Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin yapılmasını talep ettiklerini söyleyen Karakaş, “Ayrım gözetilmeden bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenme yapılmalıdır” dedi.

Yüksek enflasyon ve zamlar altında kamu emekçilerinin yaşadığı zorluklara değinen Karakaş, “Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir” diye konuştu.

MUĞLA

Eğitim Sen Muğla Şubesi de Öğretmenlik Meslek Kanunun iptali için Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen Muğla Şubesi

Basın açıklaması okuyan Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, “Mevcut meslek kanunu öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi çalışma barışını ve iş güvencesini de riske atmaktadır. İstanbul gibi metropol şehirlerinde ortalama kiranın öğretmen maaşıyla aynı olduğu koşullarda yaşıyoruz ve bizim barınma sorunumuz var. Eğitim Sen olarak, eleştiri ve önerilerimiz doğrultusunda hazırlanacak gerçek bir meslek kanununu talep etmeye devam edeceğiz. Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli, öğretmenlere angaryaya dönüşen seminer-sınav süreci durdurulmalıdır” diye konuştu.

DENİZLİ

Eğitim Sen Denizli Şubesi ise Candoğan Parkı’nda basın açıklaması yaparak, Öğretmenlik Meslek Kanununun iptalini istedi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu.

Eğitim Sen Denizli Şubesi

Öğretmenlerin taleplerini sıralayan Özdemir, “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli, angaryaya dönüşen seminer-sınav süreci durdurulmalı. Ekonomik ve özlük hak kazanımları ayrımsız uygulanmalıdır” dedi.

Eğitim Sen’in yürüttüğü mücadeleye dikkat çeken Özdemir, “Sendikamız bu kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarını yükseltmiş gerek eylem ve etkinliklerle, gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bağlı süreci durdurmaya çalışmıştır. Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne iyileştirmeler ne de kısmi düzenlemeler talep etmiştir” ifadelerini kullandı.

18 Ağustos 2022

Önceki İçerikAldar Xelil: Türkiye yeni soykırımlar için Şam’la ilişki kuruyor
Sonraki İçerikSADAT’LI TÜRK(İYE) REALİTESİ İLE SEÇİM(SİZLİK) OLASILIĞI[*]