Fransa’da genel grev: ‘Reform’unuz çöpe

Macron yönetiminin büyük tepki çeken “emeklilik reformu”na karşı milyonlar meydanları doldurdu. Fransızlar emeklilik yaşını yükselten tasarıya asla geçit vermeyeceklerini söyledi.-

Savaşa ve silahlanmaya para akıtan Fransız yönetiminin mali gerekçelerle emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören tartışmalı reformuna karşı ülke çapında kitlesel grevler düzenlendi. Ulaşım, enerji, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her alanda iş bırakan emekçiler hayatı resmen durdurdu. Genel İş Sendikası (CGT), Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CFDT) gibi sendikaların öncülüğünde yapılan grevler nedeniyle metrolar çalışmadı, uçaklar uçmadı, okullar açılmadı. İşçiler sanayi bölgelerine giden yolları araçlarıyla trafiğe kapatırken başkent Paris ve pek çok kentte çöpler toplanmadı.

MİLYONLARDAN UYARI

Sendikalar bunun şimdiye kadarki en büyük grev olduğunu söylerken ülke genelinde milyonlarca kişinin iş bıraktığı katıldığı belirtildi. İşçi sendikası FO başkanı Frédéric Souillot yaptığı açıklamada 2 milyondan fazla kişinin grev ve eylemlere katıldığını söyledi.

Grevlerin yanında ülke genelinde birçok şehirde protesto yürüyüşleri yapıldı. Alanları dolduran emekçiler tasarının geri çekilmesini istedi. Tren seferlerinin de aksaması nedeniyle hükümet, uzaktan çalışması mümkün olan kişileri evden çalışmaya davet etti.

Kamuoyu araştırma şirketi Elabe tarafından yapılan ankete göre halkın grevlere desteği yüksek. Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana “Reform paketiniz çöpe” denilerek birçok kez grev ve protestolar düzenlenmişti.

HÜKÜMETTEN TEHDİT

Hükümet ise “emeklilik reformu” olarak adlandırdığı yasa tasarısında geri adım sinyali vermiyor. Başbakan Elisabeth Borne, halkın protesto hakkına saygı duyduğunu söylese de Hükümet sözcüsü Olivier Véran “Fransızların uzun vadeli bir ablukanın ‘kurbanı’ olmasını istemiyoruz” sözleriyle grevleri hedef aldı. Véran, “grevlerin tarım ve sağlık konularında bir felakete yol açabileceği” uyarısında bulundu.

Hükümet, gelecekte emeklilik sistemini finansal olarak desteklemeye devam edebilmek için bu değişikliğin yapılmasının şart olduğunu iddia ediyor. Ancak muhalefet, sistemin işlediğini, emeklilik harcamalarının kontrol dışı olmadığını söylüyor.

Sendikalar ise dengeyi sağlamanın yolunun zengin insanlardan daha fazla vergi alınması, işverenin ve halihazırda varlıklı olan ve yüksek miktarda emekliliği olan kişilerin daha fazla katkı vermesi olduğunu söylüyor.

Macron, geçen yıl seçim kampanyası sırasında emeklilik yaşını 65’e çıkaracağını açıklamış ancak hükümet bunu tepkiler sonrası 64’e düşürmüştü. Başbakan Borne, 10 Ocak’ta Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun yeniden hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Sol partiler, tasarının yasalaşmasını engellemek için 7 binden fazla değişiklik teklif verdi.

08.03.2023

Önceki İçerikQamîşlo’da 8 Mart yürüyüşleri: Jin, Jiyan, Azadî!
Sonraki İçerikBugün değilse yarın