Türkiye’yi işgalci

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Serêkaniyê’den onlarca kişiyi “illegal” bir şekilde kaçıran Türk devletine tepki göstererek, Türkiye’yi “işgalci güç” olarak tanımladı.

HRW bölge yetkililerinden Michael Page yaptığı yazılı açıklamada, “Suriyeliler, keyfi bir şekilde yargılanmak üzere yasadışı yollardan Türkiye’ye nakledilmekle kalmadı, aynı zamanda son derece zalim bir tavırla mahkemeler tarafından Türkiye’deki en ağır cezalara çarptırıldı: şartlı tahliye imkânı olmaksızın ömür boyu hapis” dedi.

HRW’ye göre Türkiye ve bağlı çete grupları Serêkaniyê’de Arap ve Kürt 63 kişiyi Ekim ve Aralık 2019’da kaçırdı. Türk devleti Ekim ayında yeni işgal saldırılarını başlatmıştı.

HRW, Türk devletinin bu kişilere yönelttiği “ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozma”, “terörist bir örgüte üyelik” gibi suçlamalarının “şüpheli” ve “muğlak” olduğunu belirtti.

İnsan hakları örgütü HRW, Türk makamlarının elinde bu tutsakların “suç işlediği veya Kürt savaşçı grupları üyesi” olduğuna dair kanıt olmadığını kaydetti.

Michael Page, Türkiye’nin “işgalci güç” olarak “keyfi tutuklamalar ve kendi topraklarına nakledilmelerini yasaklanması dahil bu insanların hukukuna saygı göstermek zorunda” olduğunu belirtti.

HRW, 63 kişinin Türkiye’ye nakledildiklerini doğrulayabildiklerini ancak bu sayının 200’e yakın olduğunu gösteren unsurların olduğunu ifade etti.

“Türkiye’ye nakledilen tüm Suriyeli tutuklular derhal Suriye’deki işgal altındaki bölgelere geri gönderilmelidir” diyen HRW, Türkiye’nin “işgalci güç olarak Cenevre Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine aykırı” hareket ettiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de Eylül ayında Türk devletinin işgal ettiği Serêkaniyê ve Girê Spî’de artan şiddet ve suçlar konusunda uyarmıştı.

SİSTEMATİK VAHŞET

Türk devletinin işgal ettiği her alanda, kaçırma, işkence, keyfi tutuklamalar, taciz, tecavüz ve yağma suçları sistematik olarak işleniyor. Özellikle Mart 2018’de işgal edilen Efrîn bölgesinde bu suçlar gündelik hale geldi. Suriye Kadın Hakları Koruma ve Araştırma Merkezi’ne göre sadece Efrîn’de 66 kadın katledildi, en az 149’u kaçırıldı, 178’i işkence ve tacize maruz kaldı.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü ise Mart 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında Efrîn’de en az 674 sivilin katledildiğini, 7 bin 343’ünün de kaçırıldığını rapor etti. Ayrıca 314 bin 400 zeytin ağacı kesilerek odun olarak satıldı, 11 bin tarım arazisi ateşe verildi, 75 tarihi mekan ve tören yeri talan edildi.

3 Şubat 2021

Önceki İçerikDavos’ta ekonomik kriz tartışıldı: Değişim için kime güvenmeliyiz?
Sonraki İçerikBu Kavga bizim, bu kavga faşizme karşı