Sudan’da kadınların öncülüğünde devrim: Rejim düştü

 

Sudan’da 30 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, “Kadının yeri devrimdir” sloganıyla kadınların öncülüğünde yapılan protesto eylemlerinin ardından istifa etti.

Sudan’da aylardır kadınların öncülük ettiği protesto eylemlerinin ardından 30 yıldır iktidarda bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir istifa etmek zorunda kaldı. İstihbarat ve İç Güvenlik servisleri, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılacağını açıkladı.

Sudan ordusu da önemli bir açıklama yapacağını duyururken, on binlerce kişi sokaklara çıkarak sevinç gösterilerinde bulundu. Ulusal televizyon perşembe günkü programlarını iptal ederek, kitlenin sevinç gösterilerine yer verdi.

Genelkurmay Başkanı Kemal Abdulmaruf, “vatandaşları koruma sorumluluklarına uyacaklarını” açıkladı.

Günlerdir başkent Hartum’da askeri güçlerin karargahı önünde toplanan eylemciler, “Rejim düştü, rejim düştü” diye sloganlar attı. Sosyal ağlarda Sudanlılar sevincini ifade etti. Bazıları “Beşir gitti, başardık” diye yazdı.

Ordu birlikleri de başkentin birçok sokağına konuşlandı. Köprüleri tuttu. Sabah saatlerinde askeri birlikler Ömer El Beşir’in Ulusal Kongre Partisi’nin ideolojik kanadı İslami Hareket’in merkezlerine baskın düzenledi. Ulusal Kongre, Perşembe günü Beşir yanlısı gösteri yapmayı planlıyordu ancak bu plan da iptal oldu.

Cumartesi gününden beri ülkenin güçlü istihbarat teşkilatı defalarca eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Gaz bombaları kullandı ancak sonuç alamadı.

Ne olmuştu?

Ülkedeki eylemler, 19 Aralık 2018 günü ekmek ve yakıt zammına karşı başlamıştı. Eylemler o tarihten bu yana aralıklı olarak devam ederken, 6 Nisan’da (Cumartesi) Ömer El Beşir’in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi başlatılmıştı.

Protestoların başını ise kadınlar çekiyordu. Eylemlerde geçtiğimiz günlerde çekilen bir video ise sosyal medyada yüz binlerce defa paylaşıldı. Videoda çalışan kadını simgeleyen geleneksel beyaz giysileri içinde “kadının yeri evidir” deyimi yerine “Kadının yeri devrimdir” sloganını atan kadın, direnişin simgesi haline gelmişti. Kadının yüzlerce kişi tarafından kaydedilip sosyal medyada yayılan görüntüleri, Sudan’ın Nübye bölgesinde yaklaşık 4 bin yıl önce hüküm sürmüş antik hanedanlığın savaşçı kraliçeleri için kullanılan “Kandaka” göndermesiyle viral olmuştu.

ABD medyası ise bir aracın üzerinden “Thowra” (Devrim) sloganıyla eylemcileri coşturan kadının 22 yaşındaki Alaa Salah olduğunu yazmıştı. Buzzfeed sitesinin ulaştığı Alaa, Uluslararası Hartum Üniversitesi’nde mühendislik okuduğunu söylemişti. Bazıları ise Alaa’yı ABD’nin New York kentindeki Özgürlük Heykeli’ne benzetmişti.

Dünya Medyasında yer alan haberlere göre, Sudan’daki eylemcilerin yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor. Ülkenin cinsiyetçi ve ataerkil toplum yapısına karşı binlerce kadının da sokakta olduğu, yerel medyanın da onları “Kandaka” diye nitelediği belirtiliyor.

Önceki İçerikYemin ettiler ve gittiler
Sonraki İçerikBahar gelecek mi?