Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların zafer yılı

 

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların zafer yılı

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, maruz kaldıkları yoğun saldırılara rağmen 2018 yılında; diplomasi, askeri, örgütleme ve yönetim gibi birçok alanda dev adımlar atarak dünya kadınlarına örnek teşkil ettiler.

Kadınların büyük öncülüğü sonucu gelişen Rojava Devrimi, evrensel ölçekte de KADIN DEVRİMİ olarak tanımlandı. Rojava ve Kuzey Suriye’deki devrim ile birlikte askeri, siyasi, toplumsal, örgütlenme ve diplomasi gibi birçok alanda öncülük yaparak devrimin büyük gelişme sağlamasına öncülük eden kadınlar, Kuzey Suriye ve Ortadoğu’yu da aşarak dünya kadının örgütlü özgürlük mücadelesine örnek teşkil ettiler.

Diplomasi

Tüm dünyada büyük bir yankı uyandıran Rojava ve Kuzey Suriyeli kadınların özgürlük mücadelesi, dünyadaki kadın örgütleri ve özgürlük mücadelesi yürüten hareketlerde büyük etki yarattı.

Rojava ve Kuzey Suriyeli kadınların bu devrimsel çıkışı; siyasi, toplumsal, eğitim, yönetim, örgütleme ve güvenlik gibi birçok alanda kat ettikleri önemli adımlar dünya ölçeğinde bir etkilenmeyi doğurduğu gibi, giderek uluslararası alanda gerçekleştirilen toplantı ve çalıştaylara davet edilmelerini, dinlenmelerini ve örnek alınmalarını sağladı.

-Hindistan’da 16 dünya devletinden 200 kadının katılımıyla 5 Aralık günü gerçekleştirilen ve kürt kadın devrimci Sankine Cansız’a atfedilen çalıştayda, Rojavalı kadınların yürüttüğü özgürlük mücadelesinin dünya kadın mücadelesine etkisi kapsamlı değerlendirmelere tabi tutuldu.

-Rojava ve Kuzey Suriyeli kadınlar, Women Weaving The Future ağının daveti üzerine 6-7 Ekim tarihinde Almanya’nın Frankfurt kentinde birincisi gerçekleştirilen Uluslararası Kadın Kongresi’ne katıldı. Dünyanın birçok noktasından 500 kadının katılımıyla gerçekleştirilen kongrede, Rojava’daki kadın devrimi, Kongreya Star ve YPJ’nin yürüttüğü mücadele ele alındı.

-Rojavalı kadınların yürüttüğü başarılı diplomatik çalışmalar sonucu, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırının yaşandığı dönemde Belçika, Almanya, Britanya, İsviçre, Fransa, Kanada, İtalya, Lübnan ve Filistin gibi birçok dünya devletinden kadın heyetleri bölgeye gelerek direnişe destek verdi. Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de Efrîn’de kutladı.

Örgütlenme

2018 yılı, Rojava ile Kuzey Suriyeli kadınlar için örgütleme yılı oldu. Kadınlar, 2018 yılı içerisinde demokratik ulus prensiplerine göre örgütlülüklerini güçlendirdi. Örgütleme çalışmalarında kadın özgürlüğüne dayalı ahlaki ve politik toplumun prensipleri esas alındı.

-Ortadoğu tarihinde bir ilk olarak 12 Ocak tarihinde Kuzey Suriye’de jineoloji akademilerinin birinci konferansı gerçekleştirildi. Konferans, Rojava, Güney, Kuzey ve Doğu Kürdistan’dan yüzlerce kadının yanı sıra bölgedeki sivil toplum kuruluşu ve siyasi oluşumların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansta, Kuzey ve Doğu Suriye’deki jineoloji akademilerinin çalışma programı belirlendi.

-Demokratik Toplum Eğitim Komitesi (KPC-D) 13 Ekim tarihinde Jineolojinin okullarda bir ders olarak verilmesi kararını aldı.

-Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların maruz kaldığı şiddet ve toplumsa yaşamda karşılaştığı engellerin çözümü için birçok kongre, toplantı, panel ve çalıştay gerçekleştirildi. Söz konusu toplantılarda kadına yönelik şiddet ile mücadele ve kadınların toplumsal yaşamın her alanında öncü olması için önemli kararlar alındı.

Gerçekleştirilen toplantı ve kongreler:

-28 Nisan günü, Birleşmiş Milletler (BM) desteği ve Suriye Kadın Meclisi öncülüğünde Kongreya Star’ın da desteği ile Qamışlo’da kadın diyalog çalıştayı gerçekleştirildi.

-21 Temmuz günü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Örgütü’nün kuruluş kongresi, “Kadın özgürlüğü ahlaki ve politik toplumun garantilenmesidir” şiarıyla gerçekleştirildi.

-16-17 Ağustos tarihlerinde, Kongreya Star, 700 delegenin katılımıyla “Çağın Direnişi ruhuyla toplumsal kadın devrimini başaracağız” şiarıyla 7’nci kongresini gerçekleştirdi.

-5 Ekim tarihinde, Suriye Kadın Meclisi’nin öncülüğünde Suriye’deki hukukçu ve aktivist kadınların ilk çalıştayı, “Yeni anayasada kadın haklarının korunması demokratik Suriye’nin kuruluşunun temeli olacak” şiarıyla Kobanê’de gerçekleştirildi.

-16 Kasım tarihinde, Cizre Bölgesi Kadın Adalet Meclisi, 350 delegenin katılımıyla ikinci konferansını gerçekleştirdi.

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Hesekê’nin Dirbêsiyê ilçesinde kadın köyü Jinwar açıldı. Jinwar, Ortadoğu’da ilk, dünyada ise ikinci kadın köyü niteliği taşıyor.

-3 Ağustos’ta, “Jineoloji ile özgür eşyaşam” şiarıyla KPC-D Kadın’ın ilk kongresi gerçekleştirildi.

-Kuzey Suriye’deki genç kadınlar da 10 Aralık günü kültür çalıştayı düzenledi.

Eylem

Rojava ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin farklı bölgelerinde 2018 yılı boyunca kadınlar öncülüğünde birçok eylem ve etkinlik düzenlendi.

-Kongreya Star tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle 15 Şubat tarihinde “İmralı sistemini yıkacağız ve önderliğimiz ile özgürce yaşayacağız” şiarıyla başlatılan hamle kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye’de onlarca eylem düzenlendi. Hamle, 5 Ağustos tarihinden itibaren ise “Sözümüzdür, İmralı sistemini yıkacağız ve önderliğimizi özgürleştireceğiz” şiarıyla devam etti. Hamle kapsamında, Kuzey ve Doğu Suriye’nin her merkezi ile Avrupa ülkelerinde onlarca toplantı, seminer, panel ve yürüyüş düzenlendi.

-16 Ocak’ta Suriye Kadın Meclisi’nin Kuzey Suriye’deki ilk merkezi Qamışlo’da açıldı.

-2 Şubat tarihinde ilk Suriye Kadın Akademisi Qamışlo’da açıldı. Aynı akademi 11 Şubat günü Tebqa’da da açıldı.

-Minbic Genç Kadın Komitesi, 17 Şubat günü genç kadın eğitim akademisinde “Şehit Rojda ve Amara” ismiyle ilk eğitim programını başlattı.

-8 Mart günü, ilk kadın televizyonu Jin TV, test yayınına başladı. Suriye Kadın Meclisi, 12 Eylül günü Girê Spî’de büro açtı.

-21 Haziran tarihinde, Qamışlo’da bölgenin ilk Kadın Kültür Vakfı’nın açılışı gerçekleştirildi.

-2 Mart günü, Kevana Zêrîn Kültür Hareketi’nin Kobanê’de merkezi açıldı.

-Reqa, Tebqa ve Derazor gibi DAIŞ çetelerinden yakın tarihte özgürleştirilen alanlarda da kadın özgürlük mücadelesinde dev adımlar atıldı. Bölgelerde ilk etapta kadın yönetimleri kuruldu. Reqa’da 15 Ağustos, Derazor’da ise 30 Ekim tarihlerinde kadın yönetimleri kuruldu.

Askeri

Rojava ve Kuzey Suriyeli kadınların askeri alandaki başarıları ve kurdukları özel birliklerin yanı sıra DAIŞ’e karşı sergiledikleri efsanevi direniş, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

-YPJ savaşçıları Cizre Fırtınası Hamlesi ile Reqa’yı özgürleştirme hamlelerine öncülük etti. YPJ savaşçılarının bölgedeki başarılarıyla Tebqa bölgesinde ilk kadın taburu kuruldu. Tabura, Reqa’da şehit düşen Şehit Hebûn Ereb’in ismi verildi.

-İşgalci Türk devletinin 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına karşı Efrinli kadınların öncülüğünde Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar işgalci Türk devletinin soykırımlarına karşı eşsiz bir direniş ve efsanevi eylemler gerçekleştirdi. Avesta Xabûr, 27 Ocak günü Cindirês’in Hemamê köyünde işgalci Türk ordusu ile bağlı çete gruplarına yönelik fedai eylemi gerçekleştirdi. Avesta Xabûr’un direniş çizgisini esas alan Barîn Kobanê de Çağın Direnişi’nin sembollerinden biri haline geldi.

-İşgalci Türk ordusu ve bağlı çete grupları Efrîn kent merkezine girdikten sonra kadınları öncelikli hedef alan insanlık dışı uygulamalara başladı. İşgalciler kadınlara yönelik kaçırma, tecavüz, katletme ve pazarlarda satma gibi insanlık dışı uygulamalara başladı. Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre işgalci Türk devletinin saldırılarında 207 kadın bu saldırılarda katledildi.

-Efrîn’deki insanlık dışı suçlarını her geçen gün artıran işgalci Türk devleti, direkt kadınları hedef alarak kantonda asimilasyon ve kültürel soykırım uygulamalarına başladı. Kürt ulusal ve yöresel elbiselerin giyilmesinin yasaklandığı kentte kadınlara zorla siyah çarşaflar giydirildi. Bölgeden elde edilen bilançoya göre 145 kadın işgalciler tarafından kaçırıldı.

(eyl)

31 Aralık 2018

ANHA

Önceki İçerikAldar Xelîl 2018’de Suriye’de yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi
Sonraki İçerikSerêkaniyê halkı, tehditlere karşı yürüdü