Kobanê’de kadınlar şiddete karşı yürüdü

 

Fırat bölgesinden yüzlerce kadın 25 Kasım eylemleri kapsamında Kobanê’de kadına yönelik şiddete karşı yürüdü.

Kongreya Star, “El Ele Ezilen Kadınları Özgürleştirelim” sloganıyla Kobanê’de Fırat bölgesinden yüzlerce kadının katıldığı bir yürüyüş organize etti. HPC-Jin, HAT-Jin, Asayiş-Jin üyeleri de yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte YPJ, Asayiş-Kadın bayrakları ile “İmralı sistemini yıkacağız, Önder Apo ile özgür yaşayacağız”, “Özgür irademizle işgalciliği yıkalım”, “El ele ezilen kadınları özgürleştirelim” yazılı pankartlar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, YPJ savaşçıları Arin Mirkan, Sarya Özgür ve Roza Renas’ın fotoğrafları taşındı.

Aşîtî Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Jina Azad Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca “Jin, Jiyan, Azadî”, “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Jina Azad Meydanı’nda Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Sara Xelil tarafından konuşma yapıldı. Sara Xelil, kendi renkleri ve sesleriyle işgalcilere cevap verdiğini söyledi ve nerede olursa olsun kadınların özgürleşmesi gerektiğini ifade etti ve “Önder Apo’nun özgürlüğü için eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Kongreya Star Sirrin yöneticilerinden Hele Mihemed de ataerkil sistemin kadınları tahakküm altında tutmak istediğini belirterek, “Reber Apo’nun fikirleriyle kadınlar özgürleşiyor” dedi ve kadın özgürlüğü için mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.

Eylem “Jin, Jiyan, Azadî”, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganlarıyla sona erdi.

Serêkaniyê’de 25 Kasım toplantısı

Kongreya Star’ın 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günükapsamında düzenlediği eylemler sürüyor.

Kongreya Star Serêkaniyê Yönetimi tarafından bugün, 25 Kasım eylemleri kapsamında kentteki Şehitler salonunda toplantı düzenlendi. Toplantıda sivil kurumların üyeleri ve çok sayıda Serêkaniyêli hazır bulundu.

Kongreya Star Hesekê Kantonu Genel Koordinasyonu Üyesi Zeynep Şîtka toplantıda konuşma yaptı. Zeynep konuşmasında geleneksel anlayışların ve ataerkil zihni yapılanmanın kadın üzerindeki zulmüne vurgu yaptı.

Zeynep Şîtka şöyle devam etti: “Kadından bahsettiğimiz zaman kadına yönelik şiddete karşı direniş ve mücadeleden bahsediyoruz. Yalnızca fizikî değil ekonomik, siyasi ve toplumsal şiddete karşı da mücadele edilmelidir.”

Rojava Devrimi’yle birlikte kadınların siyasi, askeri ve yönetimsel alanlarda doğal öncülük rolüne kavuştuğunu aktaran Zeynep Şîtka, kadın ve erkek arasındaki ‘özgür eş yaşam’ ilkesine dikkat çekerek, bu ilkenin ortak ve tamamlanmış bir toplumsal yaşamı yarattığını ifade etti.

Zeynep konuşmasında Arap, Kürt ve Süryani kadınların Rojava Devrimi’yle tüm alanlarda mücadele düzeyini yükselttiği belirlemesinde bulunarak, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların tüm alanlarda öncülük rolünde olduğunu dile getirdi.

Konuşmanın ardından toplantı, katılımcıların kadına yönelik şiddetin nasıl önüne geçilebileceği tartışmalarıyla son buldu.

20 Kasım 2018

ANHA

Önceki İçerikUluslararası Kobanê Film Festivali ödülleri sahiplerini buld
Sonraki İçerikDEVRİMCİ AHLAK VE İNSANİ DEĞERLER