Netanyahu kontrol istiyor
İsrail: Tel Aviv’deki protestolar sırasında polis şiddeti. Hamas liderliği barış görüşmeleri için Kahire’de. Hükümet savaş sonrası planını tartışıyor İsrail’in aşırı sağ Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerindeki iç siyasi baskı artıyor. Cumartesi akşamı Tel Aviv’deki polis, Savunma Bakanlığı önünde kendiliğinden düzenlenen mitinge karşı tazyikli su kullandı ve atlı polisleri kullandı. 21 kişi gözaltına alındı, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail medyası, 7 Ekim’den sonra yeniden başlayan hükümet karşıtı protestolardan bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığından bahsediyor. Aynı zamanda yakınlarda birkaç bin katılımcının Netanyahu hükümetinin istifasını talep ettiği bir miting de yapılıyordu. Ayrıca Filistinlilerle yaşanan anlaşmazlığa diplomatik çözüm bulunmasını ve tüm rehinelerin derhal geri gönderilmesini talep ettiler.
Çevrimiçi gazeteye göre İsrailli muhalefet lideri Jair Lapid, acil servislerin eylemlerine tepki göstererek, “Bu akşam rehinelerin aileleri de dahil olmak üzere göstericilere yönelik polis şiddeti tehlikelidir, antidemokratiktir ve böyle devam edemez” dedi. İsrail Zamanları. “Protesto hakkı temel bir haktır ve copla, tazyikli suyla göstericilerin elinden alınamaz.”
Bu arada İsrailli temsilciler, Gazze Şeridi’nde altı haftalık ateşkese varmak üzere arabulucu ülkeler ABD, Katar ve Mısır ile hafta sonu Paris’te bir araya geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jacob Sullivan Pazar günü CNN’e verdiği demeçte, Paris’teki toplantıda arabulucuların “geçici bir ateşkes için rehine anlaşmasının temel ilkeleri üzerinde” anlaştıklarını söyledi. Sullivan, müzakerelerin devam ettiğini ve ayrıntıların hâlâ üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.
Filistin tarafı ise daha az iyimser görünüyor. Filistinli bir yetkili, “İsrail herhangi bir anlaşmayı esir değişimi anlaşmasına dönüştürmeye odaklanırken, Hamas herhangi bir anlaşmanın işgalci İsrail güçlerinin savaşı sona erdirme ve güçlerini Gazze Şeridi’nden çekme taahhüdüne dayanması gerektiğinde ısrar ediyor.” dedi. Cumartesi günü Reuters’e konuşan Filistinli yetkili isminin gizli kalmasını istedi. Ancak İsrail, ateşkesin Gazze’deki savaşın sonu anlamına gelmediği konusunda ısrar etmeye devam ediyor. Başka bir Filistinli kaynak ise haber ajansına şu ana kadar “tutuklular hakkında herhangi bir tartışma yapılmadığını” söyledi.
Netanyahu Cuma günü savaş sonrası planını tartışılmak üzere kabinesine sundu. Reuters’e göre kendisi, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze Şeridi de dahil olmak üzere Ürdün’ün batısındaki tüm toprakların kontrolünü elinde tutmasını öneriyor. Egemen bir Filistin devleti İsrail için bir güvenlik riskidir. Gazze Şeridi’nde şu ana kadar Hamas’ın hakim olduğu yönetim, orta vadede “terörist ülke veya gruplarla bağlantısı olmayan ve onlardan maddi destek almayan” yerel temsilcilere devredilecek. Planda ayrıca Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) dağıtılması ve yerine başka uluslararası yardım kuruluşlarının getirilmesi çağrısı da yapılıyor. Bu arada Hükümet Perşembe günü, Batı Şeria’daki yerleşimlerde uluslararası hukuka aykırı olarak inşa edilen 3.000 yeni daire inşa edeceğini duyurmuştu. İsrail’in Filistinlilerin topraklara el koymaya devam ediyor.
Kaynak: https://www.jungewelt.de/artikel
Devrimci Cephe çeviri